Article de Canfali Marina Alta, publicat el 22/10/2022.
La commemoració del 150è aniversari del trinquet d’Ondara li ha aprofitat al expilotari professional Toni Albert i al cronista Robert Miralles per a glossar la història de la pilota valenciana al municipi en un llibre.
Ambdós han comparegut al recinte del Prado junt a l’alcalde, José Ramiro, i l’artista ondarenc, Toni Ortolà, per a presentar un volum que, al llarg de 327 pàgines i més de tres-centes fotografies i imatges detalla els esdeveniments més importants i fa referència a les principals figures de l’autòcton esport des de 1880 a l’actualitat.
EL MOVIMENT DE LES MANS COM A PORTADA
L’il·lustrador de la portada ha explicat el disseny de la mateixa al voltant del recorregut del moviment de la mà enrotllada d’un jugador plasmada en blanc i negre que representa el passat de la pilota, al que s’uneix un altra amb la pilota de vaqueta en el palmell que tracta d’encarnar el futur mitjançant el color.
Per la seua banda, Miralles ha incidit en que el treball, articula al llarg de di-nou capítols arranca de la partida protagonitzada en la modalitat de “llargues” per Jaume Mora de Parcent i Marco de Xaló front a Daniel Guerri de Murla, Fabian Peiró de l’Alqueria i Baltasar Vives de Beniarbeig. Desafiament que, segons l’hemeroteca, va congregar a milers d’aficionats en el carrers de la vila en 1880.
TONI ALBERT I ROBERT MIRALLES, AUTORS
Aquell allau de gent, segons apunta, pot ser vora el motiu que va impulsar la construcció de la canxa on en els anys successius es consagraren figures com Font, Telesforo, Biela i, sobre tot, un Peris que es va convertir en professional en eixa catedral de l’escala i corda que encara és el trinquet de Pelayo a València. “Curiosament els que foren considerats els millors pilotaris ondarencs desenvolupen la seua activitat en els anys previs a la guerra civil, afirma el cronista, per a subratllar que, paradoxalment, l’eclosió del trinquet d’Ondara com a referència dins del mon de la pilota valenciana es produeix a partir dels anys quaranta sota la direcció d’Emili Ferrando. Aquest últim, segons afirma, va esdevindré fonamental per a la contínua presència en Ondara de pilotaris mítics com Rovellet, Ferreret de Museros, i ja posteriorment Genovés, Sarasol, Àlvaro i altres carismàtiques figures que ha donat l’autòcton esport fins a la dècada dels 80.
En eixa última dècada serà quan sorgirà el coautor del llibre com a últim professional de la pilota amb que ha comptat en municipi, arran de la gestió de son pare com a llogater del trinquet.
Albert a rememorat amb emoció els inicis de la seua trajectòria en el mon de l’autòcton esport i l’experiència acumulada junt als millors pilotaris de l’època. Experiència que, ja retirat, el va portar a arreplegar poc a poc tota la informació que, al remat, ha permès editat un treball que s’ha gestat en els últims nou mesos en una tasca que ha compartit amb el cronista.
Els autors han agraït a l’alcalde el suport incondicional atorgat des de l’Ajuntament per a posar la transcendència tant esportiva com social de la pilota d’Ondara a l’abast de les futures generacions .
L’acte ha tingut la seua part emotiva amb el lliurament per sorpresa a Toni Albert de la làmina original de la il·lustració de la portada del llibre emmarcada per part del seu autor i d’un exemplar signat pels autors a les famílies del recentment desapareguts aficionats a la pilota Paco Àlvarez i Antonio Doménech, per la seua col·laboració.