El Col·lectiu Mirades ha estrenat el documental “La Marina Alta ve de lluny”, dins del qual podem trobar “Ondara ve de lluny”.
El diari La Marina Plaza, va publicar, el passat divendres, 3 de novembre, el següent article:
Els 18 minuts del vídeo que es pot gaudir al final d’aquest article es fan curts. Perquè Ondara veu de lluny, el nou treball audiovisual del Col·lectiu Mirades sobre la història dels municipis de la Marina Alta, torna a combinar el rigor d’investigadors locals, comarcals i autonòmics de primera fila amb una cridanera habilitat per explicar la història de forma amena, recolzada en magnífiques il·lustracions gràfiques i fotografies d’època amb una memòria de generacions.
Ondara ve de lluny s’ha estrenat aquest divendres. És el cinquè curt audiovisual que divulga el col·lectiu sobre la història concreta d’una població de la Marina Alta dels 12 que hi ha previstos. Destaquen les veus d’historiadors locals com Robert Miralles, que narra el moment fundacional d’Ondara durant l’època islàmica, així com la brutal repressió, amb l’assassinat de joves i la destrucció de la vila, durant la Guerra de Successió.
Vicent Ortuño descriu l’èxode que tantes famílies d’aquesta localitat van haver d’emprendre Amèrica després de la crisi de la fil·loxera i Carles Torres enuncia la visió contrària, la dels emigrants que van tornar de treballar d’Europa i que amb els diners estalviats pràcticament van construir un barri nou a Ondara. Entre mitges hi va haver una tremenda Guerra Civil de les conseqüències de la qual també il·lustren el mateix Torres o la historiadora Teresa Ballester.
A més, els audiovisuals del Col·lectiu Mirades també s’han caracteritzat per entrevistar testimonis que van viure alguns dels moments més tumultuosos d’aquest segle XX. En aquest vídeo una veïna rememora els foscos temps de la repressió franquista, ja que el seu pare, acusat de roig, va estar dos anys empresonat. De la mateixa manera evoca amb tendresa com era la vida quan la llum elèctrica a les cases a penes era una bombeta deslluïda o disposar d’un pou particular constituïa un veritable luxe.
Abans que Ondara, s’han estrenat els documentals dedicats a Dénia, Pedreguer, Gata i Benissa. I fins al 22 de desembre, sempre els divendres, serà el torn de Benitatxell, el Verger, els Poblets, Parcent, Orba, Xaló i Teulada, que tancarà la sèrie.
—
El Col·lectiu Mirades és una productora audiovisual independent dedicada principalment a la producció i realització de cinema documental i ficció de temàtica social, cultural i històrica